Over behulpzaamheid, metrolijnen en excuses.

catiescolumn-metrolijnen

Ik zie mezelf graag als een behulpzaam persoon. Oudere mensen die moeite hebben om overeind te blijven in de bus zal ik mijn stoel aanbieden, wanneer iemand hulp nodig heeft met oversteken zal ik mijn best doen om te helpen. Bovendien ben ik redelijk geduldig, al zeg ik het zelf. Ik kan het wel begrijpen dat je niet weet waar je je OV chipkaart op kunt laden. Wanneer je de doorgang blokkeert bij de poortjes zal ik rustig de andere kant op lopen en ergens anders inchecken. En zodra je ingecheckt bent en naast me komt staan met een verwarde blik in je ogen zal ik zelfs mijn eigen prioriteiten aan de kant zetten zodat ik je beleefd kan vragen of je hulp nodig hebt, of je het kan vinden, om met je mee te denken over welke metro je moet hebben. Maar wanneer ik de metro in stap met het geluid van de deuren die gaan sluiten en jij naar me roept: “Stopt deze metro ook bij Voorschoterlaan?” kan ik niet meer beloven dat ik je het juiste antwoord geef.

Misschien denk je dat ik als student in deze stad, als inwoner van Rotterdam, als metro reiziger precies weet waar elke metro langs komt. Misschien zie je mijn aanwezigheid, mijn vriendelijke blik of mijn geduldige houding als een antwoord op jouw verwarring over het metro systeem. Ik weet het niet, maar hoe dan ook, bied ik hierbij mijn excuses aan aan jou omdat ik riep dat ik dacht dat deze metro op jouw bestemming zou stoppen.

Ik hoop dat je begrijpt dat ik je niet opzettelijk de verkeerde kant op stuurde, dat ik in principe een behulpzaam en vriendelijk mens ben, dat ik het beste met je voor heb. Echt. Maar in die twee seconden, met het geluid van de sluitende deuren op de achtergrond en jouw vragende ogen voor me gokte ik gewoon verkeerd. Sorry, ik hoop echt dat je die dag toch nog op je bestemming bent aangekomen.

De volgende keer zal ik je zeggen dat ik het niet weet. De volgende keer kan jij me aanspreken als ik op het perron sta en niet in de metro. En als je me toch nog een keer aanspreekt op mijn behulpzaamheid zal ik je aanraden om de volgende metro te nemen zodat je de tijd hebt om uit te vogelen welke lijn je moet hebben. De volgende keer weet ik in ieder geval dat deze metrolijn niet bij Voorschoterlaan stopt.

Advertenties

2 gedachtes over “Over behulpzaamheid, metrolijnen en excuses.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s